*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.
Cara-cara
Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
Tekan doh pada acuan tart.
Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.
resipi ini yng sering aku guna bila nak buat Blueberry cheese tart...selamat mencuba...:P
ReplyDelete