KARI IKAN MASIN
minyak untuk menumis
3 sudu makan asam Jawa
1 batang lobak merah, hiris panjang 4cm
4 cawan air
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 biji kentang, dibelah 4
1/2 jari halia di titik
10 sudu makan bawang besar
5 pelepah daun kari
segenggam udang kering, direndam dalam air panas
Bahan:
sedikit garam jika perlu
cara2nya....
Asam jawa diramas dengan 1/2 cawan air untuk mendapatkan air asam yang pekat. Udang kering di tumbuk. Panaskan minyak didalam periuk. masukkan remaph tumis, daun kari dan lada kering sehingga meletup-letup. Masukkan bawang kisar dan tumis lagi selama 2 minit hingga 3 minit. Masukkan bawang putih, halia di titik, dan tumis sehingga wangi. Masukkan tomato dan masaklah selama 5 minit. Masukkan semua rempah serbuk dan satu cawan air. tutup periuk, kecilkan api dan masak sebentar. Pastikan periuknya bertutp dan apinya kecil. Kemudian buka tutup periuk dan biarkan rempahnya masak selama 2 minit lagi. Tuangkan air. Kacau rata. Sesudah mendidih masukkan lobak putih, kentang, lobak merah dan masak sehingga sayur setengah masak. Masukkan air asam pekat dan santan. Tunggu sehingga mendidih, barulah dimasukkan ikan masin( ikan masin direndam sebentar jika tidak mahu terlalu masin), udang kering dan bende. Biarkan sehingga sayur nya lembut dan ikan nya masak.
Untuk menyedapkan lagi, lepaskan beberapa batang lada hijau dan merah. Kuah nya tidak boleh terlalu pekat. Masukkan sedikit garam jika perlu.
No comments:
Post a Comment