Strawberry On Top Of Cupcake ~~~~MY BAKING N COOKING~~~~

About Me

My photo
Aku suka mencuba berbagai2 resipi yang baru dan lama sesungguhnya ...Aku maseh baru dalam dunia masakan ini...

Wednesday, December 21, 2011

Eclair....


Bahan-bahan ( 35 - 40 keping )

  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 cawan air
  • 1/4 cawan mentega (1/4 buku)
  • 1 sk gula halus
  • 1/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk esen vanilla
  • INTI CUSTARD :-
  • 550 ml susu segar
  • 90 g gula pasir
  • 60 g tepung custard
  • 1 sb mentega/majerin
  • CHOC. GLAZED :-
  • 100g dark chocolate
  • 30 g mentega

Cara-cara

  1. Choc_eclairs_007
     Masak susu,air,mentega dan gula hingga mendidih.
  2. Choc_eclairs_010
     Kecilkan api dapur dan masukkan tepung gandum dan kacau hingga adunan sebati.Matikan api dan terus kacau adunan lagi hingga 1-2 min.Biarkan adunan suam.
  3. Choc_eclairs_012
     Masukkan esen dan telur satu-persatu sambil dikacau adunan hingga lembut.
  4. Choc_eclairs_014
     Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya sebesar 1/2 inc. Picit keluar adunan memanjang 1 1/4 inc dan berjarak di atas dulang pembakar.
  5. Choc_eclairs_020
     Bakar pd suhu 170C selama 25 min atau hingga keemasan mengikut kepanasan oven masing2.Angkat puff dan sejukkan di atas redai.
  6. Isi puff dengan inti custard dan hias dengan choc cair.Tabur kekacang atau manik2 berwarna untuk mencantikkan lagi choc. ecalir jika suka.
  7. Untuk inti custard....masak 3 bahan pertama hingga pekat dan masukkan mentega/majerin dan kacau hingga sebati.Sejukkan custard dan isikan ke dalam piping bag dan picitkan secukup inti ke dalam puff.
  8. Utntuk choc. glazed...campur kedua bahan dan masak cara double-boil hingga cair.Ambil sekeping2 puff berinti dan celupkan permukaannya dgn choc. cair atau boleh disiramkan saja choc. cair ke atas puff dan hias ikut kreativiti masing2... :)
  9. Simpan mini choc. eclair di dalam peti sejuk untuk didinginkan,

No comments:

Post a Comment